Web Analytics Made Easy - Statcounter

داریوش حسینی در گفتگو با خبرنگار مهر، افزود: تغذیه به عنوان سوخت مورد نیاز بدن باید فاکتورهای مهمی در خود داشته باشد تا علاوه بر تأمین نیازها، چرخه این مهم با در نظر گرفتن الگوهای صحیح شکل گرفته و بیماری زایی را به حداقل برساند.

حسینی با اشاره به اهمیت رفع چالش‌های تغذیه‌ای در هر منطقه برای ارتقای سلامت جامعه، اظهار کرد: در هر استان می‌توان چالش‌ها و آسیب‌های مختلفی را در سبدهای غذایی آن یافت کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان اینکه این روزها تغذیه اشتباه، قلب‌ها و سلول‌ها و کالبد بدن‌ها را هدف قرار داده و این مهم در حالی است که شناخت ما از تغذیه گاهاً در حد اینکه چربی خوب است و یا بد است، متوقف شده است، تصریح کرد: برای مثال باورهای ما از تغذیه در طول سالیان شکل گرفته و چالش‌هایی را نیز رقم زده است.

وی افزود: اما با گذر از هر آنچه که تغذیه در سطح کشور دارد، به وضعیت استان کهگیلویه و بویراحمد ورود می‌کنیم.

حسینی خاطرنشان کرد: با کمی بررسی می‌بینیم، سو تغذیه در مناطق حاشیه شهر و برخی مناطق دور افتاده به وضوح نمایان است. این موضوع گام‌های اساسی نهادها، بخش‌ها و گروه‌های حمایتی در رفع سو تغذیه به شکل مناسب را طلب می‌کند.

حسینی با بیان اینکه در هر خانه‌ای منقل کباب و ریتم تغذیه‌ای غذاهای زغال پز حکایت از داستان گران و خطرناک تغذیه‌ای دارد و نشان می‌دهد هزینه تمام شده یک وعده غذایی با ارزش آن هیچ همخوانی ندارد، گفت: مصرف کباب شور را می‌توان از مهمترین ضعف‌های تغذیه‌ای دانست که با پیوند با نمک، مرگ خوشمزه را در کالبد بدن آغاز می‌کند.

این کارشناس تغذیه گفت: همچنین غذاهای پرچرب محلی از دیگر چالش‌های تغذیه‌ای مردم استان است.

حسینی ابراز داشت: با گذر از هر خیابان چشم ما با انسان‌هایی با اضافه وزن می‌خورد و شیوع چاقی در استان مانند کبد چرب رشد روز افزونی دارد.

سرطان‌های گوارشی در مردان شایع است

حسینی با اشاره به اینکه همه اینها دست به دست هم می‌دهند تا سایه سرطان‌ها بر تار و پود یک بدن سایه بیفکنند، تصریح کرد: در کهگیلویه و بویراحمد در میان مردان سرطان معده (سرطان‌های گوارشی) و در زنان سرطان سینه که هر کدام به ریز فاکتورهای مختلفی متصل است، به عنوان شایع‌ترین ها وجود دارد. مصرف نمک زیاد و کباب‌ها با یک سبد اشتباه و گاهاً فاکتورهای ارثی چاشنی این قصه تلخ هستند.

حسینی گفت: اما همه اینها نیز شالوده علت مرگ و میرها را با چالش رو به رو می‌کند، تصادفات، بیماری‌های قلبی و عروقی که مصرف غذاهای پرچرب و قندها کلید شکل گیری آن است را می‌بینیم.

وی افزود: اما راه حل، این وسط یک کلید مهم با محوریت ارتقای سطح سواد بهداشتی، رشد فعالیت فیزیکی و آگاهی بخشی کیفیت تغذیه را می‌توان به عنوان پیشرانه اصولی سلامت داشت. برنج، نان، قند، گوشت شاه کلیدهای یک ضعف تغذیه‌ای هستند.

حسینی ابراز داشت: فارغ از مناطق با بروز سو تغذیه که خود راه حل پشتیبانی سبدی را طلب می‌کند، وقتی به سبدهای غذایی نگاه می‌کنیم، در اغلب آن، هزینه بالا و بدون نگاه کردن به رنج سنی مصرف کنندگان، بدون نگاه به سلامت و بیماری‌های ارثی و زمینه‌ای گام برداشته و خود را یک قدم به چالش‌های تغذیه نامناسب نزدیک می‌کنیم.

این کارشناس تغذیه با تاکید بر اینکه سبدهای غذایی هر خانوار باید بر اساسی نیازسنجی سلامت فرد تهیه و تأمین شود و صرف خرید هر محصولی بیانگر یک وعده سالم نیست، عنوان داشت: همچنین ارائه یک سبد مشترک به خانوارها نمی‌تواند یک عامل بازدارنده در بیماری‌ها باشد. شاید بتوان یک خانواده را به مصرف سبدی کم خطر تشویق کرد، اما سبد غذایی این خانواده باید بر اساس وضعیت سلامت فرد تأمین شود.

حسینی گفت: چرخه سلامت سبد غذایی از مرحله توزیع و مصرف شکل نمی‌گیرد، بلکه باید در تولید نیز نگاه ویژه به سبدهای غذایی داشته باشیم.

حسینی تصریح کرد: نگاه و فرهنگ تغذیه‌ای ما باید به گونه‌ای با آگاهی بخشی تلفیق پیدا کند که بدانیم در حال حاضر از سبدهای غذایی گران نیز استفاده می‌کنیم، اما قیمت تمام شده با ارزش محصول مصرفی همخوانی نداشته و این مهم گویای عدم شناخت از سبد مناسب برای ماست.

وی گفت: الگو پذیری ها نیز بخش مهمی از فرهنگ تغذیه‌ای در استان بوده که گاهاً آسیب زایی هایی را در بستر خود شکل می‌دهند. این موضوع را می‌توان در تقلید نسبت به تهیه سبدهای غذایی یافت.

حسینی گفت: امید است در همه ابعاد چرخه غذایی استان، بایدها و نبایدها به نحو مطلوب‌تری شکل گرفته تا در آینده شاهد همه گیری های تغذیه غیر اصولی نباشیم.

کد خبر 4976727

منبع: مهر

کلیدواژه: امنیت غذایی سوء تغذیه کودکان سازمان غذا و دارو ویروس کرونا بوشهر شیراز شیوع کرونا قزوین گرگان شهرکرد حجاب و عفاف ستاد مقابله با کرونا خطبه های نماز جمعه بیرجند ایلام سیستان و بلوچستان مجلس شورای اسلامی سبدهای غذایی تغذیه ای چالش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۶۷۷۶۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی با تغذیه مناسب

به گزارش ایسنا، فرشته فزونی نقش تغذیه را در پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر از جمله بیماری‌های قلبی عروقی بسیار مهم عنوان کرد.

وی الگوی غذایی نامناسب از جمله مصرف زیاد قند، نمک و چربی‌ها، مصرف کم میوه، سبزی، حبوبات و مصرف بی‌رویه فست فودها و تحرک بدنی کم را مهمترین علل ابتلا به بیماری‌های غیرواگیر از جمله بیماری‌های قلبی برشمرد.

رییس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشت، افزود: توجه به نشانگرهای رنگی تغذیه‌ای محصولات غذایی برای انتخاب محصولات مناسب‌تر کمک می‌کند. بنابراین همه افراد هنگام خرید باید به برچسب محصولات غذایی که با سه رنگ سبز، نارنجی و یا قرمز مشخص شدند دقت کنند.

او با تاکید برانتخاب آگاهانه مواد غذایی، گفت: برچسب محصولات حاوی مقادیر زیاد قند، نمک، چربی، اسید چرب ترانس و انرژی با رنگ قرمز مشخص شدند که باید مصرف این مواد غذایی محدود شود. 

رییس گروه تغذیه معاونت بهداشت با اشاره به مصرف زیاد نمک در کشورو نقش آن به عنوان یکی از عوامل تاثیر گذار در پرفشاری خون و عوارض قلبی عروقی، گفت: طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی، حداکثر مقدار مصرف روزانه نمک در افراد زیر ۵۰ سال پنج گرم (یک قاشق چایخوری) و در افراد بالای ۵۰ سال و بیماران قلبی وعروقی و کودکان روزانه کمتر از ۳ گرم است.

به گفته وی این میزان نمک شامل نمک‌های پنهان در غذا مانند نان، پنیر، رب گوجه فرنگی و... نیز می‌شود که باید مورد توجه قرار گیرد.

فزونی خاطرنشان کرد: اگر مقدار نمک افزوده شده به غذا به تدریج کاهش یابد در مدت چند هفته ذائقه افراد به غذای کم نمک عادت می‌کند.

رییس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشت به والدین توصیه کرد از غذاهای تهیه شده در منزل و تنقلات سالم شامل میوه، آجیل خام و بدون نمک، ساندویچ‌های خانگی به عنوان میان وعده کودکان و نوجوانان استفاده کنند و فرزندان خود را از کودکی به مصرف غذای کم نمک عادت دهند.

وی مصرف روزانه حداقل پنج واحد سبزی و میوه را یک فاکتور پیشگیری کننده از فشارخون بالا و بیماری‌های قلبی و عروقی عنوان کرد.

فزونی از سبزی‌ها و میوه‌های تازه، غلات کامل (پوست نگرفته )، حبوبات و مغزها به عنوان منابع  فیبر نام برد و تاکید کرد مصرف روزانه غذاهای حاوی فیبر درکاهش چربی و قند خون و تنظیم فشارخون نقش مهمی دارند و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را کاهش می‌دهد.

بنابر اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی وی پیشنهاد کرد برای افزایش ارزش غذایی برنج آن را به صورت مخلوط با سبزی و حبوبات مصرف کنید.

رییس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشت در ادامه سخنان خود به بیان راهکارهایی برای کاهش مصرف نمک، قند و غذاهای چرب به عنوان عوامل تاثیرگذار بر سلامت بدن به ویژه سلامت قلب و عروق پرداخت که به شرح زیر است: 

ـ سرسفره به غذا نمک نزنید و نمکدان را از سفره و میز غذا حذف کنید.

ـ به میوه‌ها و سبزی‌های خام ( گوجه سبز، خیار، گوجه فرنگی و ....) نمک نپاشید.

ـ مواد غذایی نمک سود و دودی شده، انواع شور و ترشی، دسرها، سس‌های سالاد آماده، سویا سس، زیتون و خردل و سوپ‌های آماده و تنقلات شور مانند چیپس سیب‌زمینی، چوب شور، چیپس ذرت، کراکر، آجیل، مغزهای شور از منابع عمده سدیم هستند، مصرف آنها را محدود کنید.

ـ برچسب‌های تغذیه‌ای را مطالعه کرده و غذاهایی را که مقدار سدیم کمتری دارند انتخاب کنید.

ـ از ادویه‌هایی استفاده کنید که در تهیه آنها از نمک استفاده نشده است.

ـ مصرف گوشت‌های فرآوری شده مثل سوسیس و کالباس که حاوی نمک زیادی است را به حداقل برسانید.

ـ غذاهای کنسروی حاوی نمک زیادی هستند، مصرف آنها را کاهش دهید.

ـ به جای تنقلات شور به فرزندان خود، میوه و آجیل خام بدهید.

ـ به جای نمک از چاشنی‌هایی مانند سبزی‌های معطر تازه یا خشک مانند نعناع، مرزه، ترخون، ریحان و... یا سیر، لیموترش تازه و آب نارنج برای بهبود طعم غذا و کاهش مصرف نمک استفاده کنید.

ـ نمک مصرفی را از نوع تصفیه شده یددار انتخاب کنید و به یاد داشته باشید که نمک تصفیه شده یددار نیز به اندازه سایر نمک‌ها موجب افزایش فشار خون می‌شود.

ـ مصرف غذاهای  پرچرب را کاهش دهید.

ـ به جای سرخ کردن غذا از روش‌های دیگر پخت مانند بخارپز ، آب پز و تنوری استفاده کنید.

ـ از حرارت دادن زیاد روغن و غوطه وری ماده غذایی در مقدار زیاد روغن خودداری کنید.

ـ پیش از پختن گوشت چربی‌های قابل رویت آن را جدا کنید.

ـ مصرف ماهی را در برنامه غذایی هفتگی بگنجانید.

ـ از مصرف لبنیات پرچرب، شیرینی خامه‌ای، روغن حیوانی، روغن نباتی جامد، فست فود پرهیز کنید.

_ مصرف چربی‌های اشباع و ترانس را کاهش دهید.

ـ برای کاهش دریافت اسید چرب ترانس (اسید های چرب مضری که به دلیل جامد بودن در دمای محیط و بدن خطراتی چون گرفتگی رگ‌ها و امراض قلبی را ایجاد می کند) از مصرف روغن نباتی جامد، غذاهای سرخ کرده و فست فود اجتناب کنید.

ـ از روغن‌های غیراشباع مانند کانولا، زیتون و کنجد و ... به میزان مناسب و نه خیلی زیاد استفاده کنید.

* چند پیشنهاد برای کاهش مصرف مواد قندی 

ـ مصرف بیش از حد مواد قندی باعث بالا رفتن فشار خون و چربی خون می‌شود بنابراین به جای انواع شیرینی از میوه‌های با طعم شیرین ( خرما و انواع میوه‌های خشک ) به میزان کم استفاده کنید.

ـ در مصرف کشمش و خرما هم اگر زیاده‌روی شود منجر به افزایش کالری دریافتی و چاقی می‌شود.

ـ آب بهترین نوشیدنی برای تامین مایعات است.

ـ مصرف نوشیدنی‌های شیرین را کاهش دهید.

ـ چای و قهوه را بدون اضافه کردن قند و شکر مصرف کنید.

دیگر خبرها

  • آموزش شستشوی دست و تغذیه سالم برای کودکان
  • ابتلای ۸۰۰۰ کهگیلویه و بویراحمدی به بیماری آسم
  • ناگفته های کهگیلویه و بویراحمد در گفتن نگین
  • چه موادی علائم بیماری آسم را تشدید می‌کنند؟
  • ۱۱۸ کلاس درس تا مهرماه در کهگیلویه و بویراحمد آماده تحویل است
  • بعضی شوخی‌ها با جامعه پزشکی سلامت مردم را تهدید می کند
  • نقش تغذیه مناسب را در کنترل آسم جدی بگیرید
  • پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی با تغذیه مناسب
  • افزایش ابتلا به آسم با مصرف این مواد غذایی
  • آبرسانی به ۹۰ روستای کهگیلویه و بویراحمد